feat-astazanktinМоже ли един пигмент да играе важна роля едновременно за здравето на oчите, мозъка, сърцето, ставите, мускулите, костната система, белия и черния дроб, кръвоносните съдове, храносмилането, изобщо за цeлия организъм?

Астаксантинът (или както още е известен – астазантин) е червен пигмент от семейството на каротеноидите. Негов братовчед е далеч по-известният бетакаротин, но недостижимо добрите качества на астаксантина му дават титлата Кралят на каротеноидите.

Всъщност всички сме се срещали с него по един или друг начин.

Ще ви разкажа за най-високото атлетично постижение в природата. Представете си двуметров човек, който плува срещу десетметрови водопади, в продължение на една седмица и така преминава 170 км., без почивка. За сьомгата това не е никакъв проблем, когато се изкачва обратно по течението, за да достигне родното си езеро високо в планината. Този удивителен подвиг тя постига благодарение на астазантина, с който се храни. Сьомгите, които не са натрупали достатъчно астазантин, не успяват да достигнат крайната си цел. Розовият цвят на месото й също се дължи на него. Именно заради астазантина, който се съдържа в сьомгата, тя се смята за изключително здравословна храна. Астаксантинът се нарича тайното оръжие на атлетите и се използва от много професионални спортисти и национални отбори.

Розовото фламинго също дължи цвета си на астазантина, който приема с храната си. Колкото е по-розово, толкова е по-атрактивно за противоположния пол, защото това показва, че птицата е в идеално здраве. Индианците в Перу използват маста от фламинго за лечение на ставни проблеми – това отново е свързано с астазантина, който то усвоява.

Никога няма да забравя момента, в който се запознах с астаксантина. От повече от 12 години се занимавам с хранителни добавки и издирването на най-силните за здравето природни суровини за мен е ежедневие. Но сега бях наистина впечатлена:

  • 550 пъти по-силен от Витамин Е
  • 800 пъти по силен от CoQ10 (коензим Q10 )
  • Най-стабилният известен антиоксидант

Астаксантинът има уникална структура, която му позволява лесно да прескача бариерата между кръвта и тъканите. Така той влияе благоприятно на:

*Зрението – засилва зрението, подобрява проблемите, свързани с дегенерация на макулата и катаракт – водещи до слепота. Предпазва очите от умора при работа с компютър и от вредното влияние на UV лъчите.

*Сърцето – влияе добре на сърдечния мускул, увеличава гъвкавостта на кръвоносните съдове и намалява холестеролните плаки.

*Ставите и мускулите – подобрява функциите им и  намалява болките при физически натоварвания.

*Мозъка – единствен преминава бариерата между кръвта и мозъка. Така подпомага заздравяването на засегнати участъци. Дава бистрота на ума, намалява риска от Алцхаймер и Паркинсон.

*Храносмилането – подобрява функциите на стомаха и червата.

Астазантинът има противовъзпалителен ефект. Той е стабилен антиоксидант –  никога не се превръща във вреден pro-oxidant и намалява разрушаването на ДНК. Увеличава силата на действие на стволовите клетки чрез размножаване на нервни прогенераторни клетки.

Изключителните му качества могат да се изреждат с дни. Срещнахме го в естествения му източник – микроводораслото хематококус плувиалис, където се съдържа 8000 пъти повече от колкото в месото на сьомгата (честито на вегетарианците). Надявах се да е наистина така силен за мозъка, че да успея да запомня сложното име и на пигмента и на микроводораслото. Сдобихме се мигновенно с мостра и както правим винаги, когато сме на път да създадем нов продукт – първо го изпробвахме със семейството и приятелите си. Този път обаче, всички буквално пощуряхме по него. Аз се възстанових много бързо след травми, причинени от падане върху скали от 5 метра, а след постигнатото поради случая обездвижване, доста бързо влязох в спортна форма, а след натоварване нямах и следа от мускулна треска. Един приятел с тендовагинит, заради който имаше проблеми при работа (той е пианист), също беше от първите впечатлени. А интимните двойки шеговито започнаха да го наричат секстазантин.

Добрата новина беше, че няма странични ефекти или противопоказания освен, че при свръх големи дози е възможно дланите да пооранжавеят. Реших да опитам и цял месец пих десетократно по-високи дози, но освен прилив на енергия, нищо оранжево не се появи по мен.

Всички положителни резултати, а и десетките научни изследвания ни стимулираха да създадем три продукта на основата на астаксантин – AstaVista, AlgaEye и Stem Power ( произвежда се по специална рецепта само за Южна Корея). Златната ябълка ги произвежда и разпространява в България, Франция, Карибските острови и др. и за последните години натрупахме много положителен опит от клиентите си, който може да прочетете тук.

В следващи статии ще се опитам да ви запозная по-подробно с качествата на астаксантина при редица здравословни състояния.

Абонирайте се за нашия блог, за да получавате новите ни публикации навреме.
Яна Баракова, Златната ябълка

Продукти с астаксантин