eye-healthОчилата имат пряка аналогия с патериците. Носенето на изкуствени „помощници” за извършване на естесвени неща, като ходенето и виждането, невинаги е чудесна идея. Разликата между патериците и очилата е в това, че рано или късно патериците стават излишни, т.е целта им е да ни държат изправени и да ни помогнат отново да проходим, докато се възстановяваме. Що се отнася до очилата, те не помагат на зрението да се възстановява, дори напротив – развалят го допълнително. Те могат да се сравнят с инвалидна количката – за разлика от патериците, тя няма да ни помогне да проходим отново. Очилата остават за цял живот, првръщат се в част от нас и завинаги ограбват способността ни да виждаме. Със собствените си очи…

Двама големи умове са помогнали на милиони хора по света да се отърват завинаги от „инвалидната количка”, прикрепена към лицaтa им. Това са д-р Уилиям Бейтс и неговият последовател Лео Ангард. Техниките им за лекуване на зрението не изискват почти никакви физически усилия, приложими са в домашни условия и са напълно безплатни. НО се нуждаят от постоянство. За разлика от инвазивните методи, като операции, лазерни терапии и прочие. Бейтс и Ангард могат да направят очилата излишни. „Уловката” е в това доколко пациентът е готов да се посвети изцяло на задачата да прогледне отново със собствените си очи. Древната мъдрост гласи, че няма нелечими болести, има само нелечими пациенти. Разбира се, огромно значение има това, което слагаме в устата си по време на лечението с упражнения. Режимът и начинът на хранене влияят пряко върху зрението, а упраженията, като всеки вид тренировка, са по-успешни, когато се подпомагат от подходящите хранителни добавки.

Методите на Бейтс и Ангард са холистични, т.е разглеждат тялото като единен механизъм, където всичко е взаимосвързано. Няма как онова, което ядеш, да не се отразява върху това, което виждаш и обратното… Преди да почерпим мъдрост от двамата велики умове, нека да хвърлим поглед върху удивителните им биографии:

William_Horatio_BatesД-р Уилиям Хорасио Бейтс (1860-1931) вижда причината за почти всички проблеми с очите в системното им претоварване. Той смята очилата за абсолютно ненужни, дори за вредни, тъй като ограбват възможността на човек да възстанови зрението си по естествен път и дори допълнително го влошават, като създават излишно напрежение в очите. Опитът му е публикуван в именития бестселър „Перфектно зрение без очила”. Приживе издава и списание за своите открития, заедно с други американски учени, носещо заглавието „По-добро зрение”. Подходът му помага на хората да се концентрират върху релаксацията на очите. Подобреното зрение се постига с постоянство, чрез много прости, безплатни и лесни упражения, приложими в домашна среда. Нерядко Бейтс говори за важността на храненето, не само по време на упраженията, но и като фактор за поддържане на вече подобреното зрение. Не бива да се учудваме, че резултатът от упражнеията му също е холистичен. Старателните и търпеливи ученици, посветили се на упражненията му споделят, че успоредно със зрението, са постигнали подобрение и в много други области от живота.

Лео Ангарт, датски бизнесмен и наш съвременник, говори открито за ефективността на методите на д-р Бейтс, въпреки че ги е изследвал задълбочено едва, след като е успял сам да възстанови зрението си напълно – без хирургия, без лекарства, без очила, без контактни лещи, без лазерна терапия или друг вид външна намеса. В продължение на 26 години Лео носи очила за късогледство с диоптър минус 5.5. Както сам той се изразява: „Виждах неща ясно само, ако са на не повече от 20 сантиметра от лицето ми”. Ползва два чифта очила – един за четене и един за далечно виждане. Дори обмисля да си сложи бифокални стъкла, но преценява, че подобно старческо устройство би стояло твърде нелепо върху лицето на един млад мъж. И се отказва. Вместо това, успява да възстанови зрението си сам, като осигурява на очите си енергията, от която те се нуждаят, за да виждат добре. Захранването с подходящите пигменти е неразделна част от този процес. От 1996 година насам Лео Ангарт помага на млади и стари да възстановят зрението си, споделяйки опит и знания на кратките си, двудневни семинари, които провежда в цял свят. Автор е на бест-селъра „Живот без очила – трайно възстановяване на зрението”.

Преди достъпно и в сбит вид да разгледаме някои от упраженията на двамата големи умове от 19-ти и от 20-ти век, нека си припомним едно много важно житейско правило. То гласи, че всички неща, които наистина си заслужават, т.е най-доброто, което животът може да ни предложи, е безплатно, напълно естествено и всеобщо достъпно: животът е безплатен, погребенията и войните струват пари; здравето е безплатно, лекарствата и болниците струват пари; свободата е безплатна, затворите, оградите и надзирателите струват пари. Но „безплатен обяд няма” и нека това да не се превръща в основното ни кредо. По-важното е, дори когато купуваме нещо полезно за здравето ни, да следим за неговия естествен произход. Природата съдържа отговорите на всички въпроси и лековете за всички заболявания. Въпрос на време е само човек да ги открие.

Ние, в „Златната ябълка”, се занимаваме основно с това. Имаме собствен патент върху продуктите, които произвеждаме и всички те са тествани с огормен успех от самите нас и от нашите приятели и близки, преди да ги пуснем на пазара. Разчитаме само на естествени природни съставки, които обединяваме в синергични формули от екстракти на микроводорасли, захранващи окото с необходимите пигменти, които взаимно се допълват. Захранването на окото с пигменти е неразделна част от упражненията за подобряване на зрението, които ще разгледаме в следващия материал.

Очаквайте скоро „Упраженения за подобряване на зрението”!
Абонирайте се за нашия блог
Екип, Златната ябълка