Астаксантин (Астазантин) от Хематококус плувиалис

Представете си двуметров човек, който плува срещу десетметрови водопади в продължение на една седмица и така изминава 170 км без почивка. За сьомгата този седемдневен маратон нагоре срещу течението не е никакъв проблем. Крайната й цел е да достигне родното си езеро високо в планината.

фламинго-глава-в-кръгче

Как е възможно това изключително атлетично постижение? Сьомгата го постига благодарение на астаскантина, с който се храни. Розовият цвят на месото й също се дължи на него. Именно заради астаксантина в сьомгата, тя се смята за изключително здравословна храна.

Розовото фламинго също дължи цвета си на астаксантина, който приема с храната си. Индианците в Перу използват неговата мас за лечение на ставни проблеми, полезна заради астаксантина, който птицата усвоява.

Кралят на каротеноидите

Астаксантинът е червен пигмент с изключителни здравословни качества и една от най-популярните хранителни добавки днес. Добива се от различни източници, включително и от синтетични медикаменти. Освен в месото на сьомгата се съдържа и в някои видове пъстърва, в обвивката на ракообразните и особено много в удивителното микроводорасло Хематококус плувиалис. Най-концентрираният и качествен астаксантин е извлеченият именно от Хематококус плувиалис. ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА е включила в продуктите си AstaVista и AlgaEye астаксантин с най-висока концентрация, добиван от най-стария в света производител на Хематококус плувиалис. Астаксантинът в това микроводорасло е 8000 пъти повече от този в сьомгата.

Целебната сила на Хематококус плувиалис е позната от векове. Микроводораслото е използвано като храна и лекарство срещу много болести. То принадлежи към групата зелени водорасли, които при силна слънчева светлина или недостиг на хранителни вещества изпадат в състояние на покой, при което получават червения си цвят, за който е виновен каротеноидът астаксантин. Астаксантинът се събира и съхранява във водораслите в големи количества в състояние на стрес и благодарение на него те могат да издържат без хранителни вещества и вода период до 40 години.

Астаксантинът е част от семейството на каротеноидите, което наброява над 700 химични съединения. Към него принадлежат познатите ни оранжево-червени растителни пигменти с мощно антиоксидантно действие като бета-каротин, ликопен, лутеин, зеаксантин, придаващи характерната окраска на моркови, домати, чушки и много други плодове и зеленчуци.

Качествата на природния астаксантин са впечатляващи. Той е известен с изключителната си антиоксидантна сила, заради което е наричан „Кралят на каротеноидите“. Той е 20 пъти по-силен от синтетичния астаксантин, 50 пъти по-силен от бета-каротина, 60 пъти по-силен от Витамин С, 550 пъти по-мощен от витамин Е и 800 пъти по-силен от CoQ10 (Коензим Q10). Като силен антиоксидант астаксантинът е отличник в борбата със свободните радикали, които са причина за заболявания като рак, сърдечносъдови заболявания и др. Той никога не се превръща във вреден прооксидант (pro-oxidant) и намалява разрушаването на ДНК.

Много от уникалните свойства на астаксантина се обясняват със способността му безпрепятствено да преминава през кръвните бариери на мозъка и ретината, като по този начин влияе положително върху нервната система и мозъка, а чрез тях и върху цялото тяло. За разлика от другите антиоксиданти като бета-каротин и витамин С, които се намират пред или зад клетъчната мембрана, астаксантинът, поради уникалната си структура, се оказва и от двете й страни, оказвайки пълен защитен ефект.

Интензивните клинични проучвания на астаксантина показват забележителни здравотворни свойства:

  • За зрението – засилва зрението, подобрява проблемите свързани с дегенерация на макулата и катаракт водещи до слепота. Предпазва очите от умора при работа с компютър и от вредното влияние на UV лъчите. Това е причината астаксантинът да е незаменим участник в продукта за зрение на ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА AlgaEye.
  • За сърцето – влияе добре на сърдечния мускул, увеличава гъвкавостта на кръвоносните съдове и намалява холестеролните плаки.
  • За ставите и мускулите – подобрява функциите им и намалява болките при физически натоварвания.
  • За тялото – това е тайното оръжие на атлетите. Той увеличава мускулната сила и издръжливостта и предотвратява мускулните и ставните болки след напрегнато състезание.
  • За кожата – има подмладяващ ефект и я предпазва от вредното влияние на UV лъчите.
  • За мозъка – единствен преминава бариерата между кръвта и мозъка. Така подпомага заздравяването на засегнати участъци. Дава бистрота на ума, намалява риска от Алцхаймер и Паркинсон.
  • За храносмилането – подобрява функциите на стомаха и червата
  • Има противовъзпалителен ефект. Астаксантинът е стабилен антиоксидант.
  • Засилва потенциала на стволовите клетки чрез размножаване на нервни прогенераторни клетки.

Продукти с астаксантин