Дуналиела салина е вид едноклетъчно микроводорасло, особено с това, че обитава хипер солени езера и морета. Тя е един от малкото организми, способни да оцелеят в среда с изключително висока концентрация на соли. Съществуването й в такива условия е възможно благодарение на факта, че микроводораслото синтезира различни полезни съединения.

Дуналиела салина съдържа витамини, минерали, хлорофил, полизахариди и есенциални мастни киселини, включително Омега-3 и Омега-6. Тя е най-богатият природен източник в света на бета-каротин, а другите важни каротеноиди в нея са алфа-каротин, лутеин, зеаксантин, криптоксантин. Дуналиела салина на ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА е концентрат на 9 каротеноида. Фината клетъчна мембрана на микроводораслото ги прави лесноусвояеми за организма.

дуналина-снимка

Дуналиела салина има мощни антиоксидантни свойства, благодарение на което забавя процеса на стареене и има антимутагенен ефект. Проявява силни фотозащитни свойства. Използва се като общоукрепващо и тонизиращо организма средство. Незаменима е за поддържане на добро зрение, препоръчва се при витаминен дисбаланс, проблеми с кожата, белите дробове и бронхите, при възпалителни заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт като язви, при цироза на черния дроб и т.н.

Полезните свойства на Дуналиела салина са:

Дуналиела-салина-микроводорасли

 • Съдържащият се в нея бета-каротин е важен провитамин, който тялото преработва във Витамин А. Той допринася за поддържането на отлично зрение. Лутеинът и зеаксантинът в микроводораслото също са изключително важни за здравето на очите. Това е причината Дуналиела салина да е основна съставка в продукта на ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА – AlgaEye, създаден да благоприятства зрението и да намалява зрителната умора.
 • Високата концнтрация на бета-каротин в Дуналиела салина е ефикасна защита срещу рак на гърдата, кожата, шийката на матката, на белия дроб, дебелото черво, пикочния мехур.
 • Дуналиела салина, благодарение на каротеноидите в нея, осигурява защита срещу сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза и инфаркт.
 • Съдържащият се в Дуналиела салина бета-каротин поддържа функционалността на кожата и я защитава от свободните радикали. Микроводораслото подпомага защитата на организма срещу UV-радиацията и допринася за здравословна кожна пигментация и тен при излагане на слънце. Гама-линоленовата киселина, мастна киселина тип Омега-6, съхранява и възстановява кожата.
 • Високото съдържание на бета-каротин подпомага имунната система и клетъчния растеж.
 • Дуналиела салина като мощен антиоксидант забавя процеса на стареене.
 • Съдържа изключително важни микроелементи в органична форма, което значително улеснява тяхното усвояване в стомашно-чревния тракт. Регулира дефицита на желязо в организма. Активира и нормализира обмяната на веществата.
 • Благодарение на каротеноидите микроводораслото поддържа репродуктивните процеси при мъжете и жените. Определя правилното развитие на плода при бременност и растежа на децата.
 • Дуналиела салина спомага нормалния костен метаболизъм. Способства за регенерацията на кости и хрущяли.
 • Активна е поради бета-каротина срещу акне.
 • Аминокиселината глутамин в Дуналиела салина стимулира вниманието, паметта и умствената дейност.
 • Аминокиселината аpгинин предпазва черния дроб от претоварване, подобрява кръвообръщението, което е особено важно при интензивна физическа дейност.

Продукти с Дуналиела салина