Пробиотиците – милиардите приятели на нашето здраве

Действително е трудно да си представим, че здравето ни зависи от милиарди микроорганизми. Такива са пробиотиците, които населяват чревната ни система и се грижат за вътрешния микробен баланс на стомашно-чревния тракт. Те са нашата естествена защита срещу вредните бактерии. Когато балансът на приятелските бактерии бъде нарушен, вредните микроорганизми взимат превес и предизвикват редица болестни състояния като високо кръвно налягане, ракови заболявания, аритмия, алергии, гинекологични проблеми, киселини, газове и други.

Пробиотиците произвеждат вещества, които повлияват благоприятно храносмилането и перисталтиката, намаляват гнилостните процеси в стомаха и червата, активни са при чревни инфекции и лечение с антибиотици, сърдечносъдови заболявания. Те стимулират производството на витамини от група B и витамин К. Имат антитуморен, антиалергичен, имуномоделиращ и лъчезащитен ефект. Пробиотик, в превод от латинската дума pro (за) и гръцката biotic от bios (живот), означава „за живот“.

пробиотици-за-статияСред най-големите врагове на полезните бактерии е съвременният начин на живот. Стресът, антибиотиците и лекарствата, хлорираната вода, нитратите, алкохолът и цигарите, консервантите и много други вещества, които приемаме ежедневно, намаляват полезната микробиологична флора на стомашно-чревния тракт. Ето защо е необходимо да заселваме полезните пробиотични бактерии поне веднъж на всеки 2-3 месеца в червата си, като приемаме няколко капсули подбрани бактерии всеки ден. Това ще гарантира, че стомашно-чревният ни тракт ще е населен с даряваща здраве микрофлора.

Най-популярните млечнокисели бактерии, използвани като пробиотици, са лактобацилите и бифидобактериите. Сред най-важните микроприятели, които ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА включва в продуктите си, са: Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus lactis, Streptococcus thermophilus и Bifidobacterium bifidum. Lactobacillus bulgaricus е открит в далечната 1905 г. от микробиолога д-р Стамен Григоров. Той е вдъхновен от дълголетието на хората от Трънския край, хранещи се основно с мляко, заквасено с млечно-кисели бактерии. Откритието му е посрещнато с голям интерес и провокира редица проучвания върху лечебните и профилактичните свойства на лактобацилите и пробиотичните свойства на българското кисело мляко.

Ползите от приемането на пробиотици са многобройни:

 • Подобряване и нормализиране на стомашно-чревната микрофлора. Пробиотиците произвеждат вещества, които повлияват благоприятно храносмилането и перисталтиката, намаляват гнилостните процеси в стомаха и червата, активни са при чревни инфекции. Намаляват риска от болести на стомаха.
 • Предотвратяват и лекуват диария, включително инфекциозна, и запек.
 • Възстановяват нормалната чревна микрофлора, нарушена от приема на антибиотици.
 • Укрепват и стимулират имунната система.
 • Пробиотиците са ефективини срещу Кандида албиканс (Candida albicans) – гъбички, налични в различна степен във всеки човек, причинители на много болестни процеси в организма. Кандидозата се появява, когато състоянието на полезната микрофлора се наруши поради различни причини – стресови ситуации, прием на антибиотици, отслабнала имунна система и др. Размножавайки се Кандида намалява броя на Т-клетките и естествените клетки убийци. Кандида албиканс причинява токсичност, алергични и имунни реакции, почти всички видове рак и захарен диабет тип 2.
 • Предотвратяват липсата на витамини от група В и витамин К. Пробиотиците Lactobacillus произвеждат витамини В и по-специално В12, биотин (витамин B7), фолиева киселина (витамин B9), витамин К, помагат ни да биосинтезираме някои храносмилателни ензими.
 • Пробиотиците имат антитуморен ефект. Те нормализират микрофлората след радио- и химиотерапия.
 • Облекчават сърдечносъдовите заболявания. Нормализират нивото на холестерола.
 • Ограничават появата на вагинални инфекции. Пробиотиците нормализират вагиналното рН и повторно балансират вагиналната флора, предотвратяват и намаляват бактериалната вагиноза.
 • Клинични проучвания са показали, че пробиотиците могат да облекчат дихателни инфекции като синузити, бронхити и пневмония.
 • Намаляват риска от алергии, астма, хранителни алергии от мляко и кожни реакции като екзема.
 • Пробиотиците са много необходими през първите три години от живота на човека, тъй като чревната флора на бебетата и децата е относително слаба.
 • Действат оздравително срещу зъбен кариес.
 • Пробиотиците намаляват претоварването на черния дроб. Бифидобактериите, съчетани с микроводорасли, значително облекчават работата му.
 • Множество ендокринни проблеми са свързани с прекомерното размножаване на вредни чревни микроорганизми. Те могат да бъдат овладяни с пробиотици.
 • Вредните вещества от пакетирани меса и други храни се преобразуват в канцерогенни съединения, чрез ензимната дейност на редица вредни бактерии. Лактобацилусните бактерии са способни да обезвредяват подобни съединения.

С помощта на пробиотиците можем да възстановим естествената среда на стомашно-чревния тракт. Те ни помагат да разрушим токсичната микрофлора, която се крие в дълбоките гънки на тънките и дебелите черва и да им попречи да отделят канцерогенни отпадни вещества. Така пробиотиците и микроводораслите, наред с храносмилателните ензими, представляват един уникален оздравителен екип.

По запазена рецепта на ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА

ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА създаде уникален продукт СинБиотик, който комбинира шест български пробиотика и органична Хлорела пиреноидоса. Синергичното им действие повлиява благоприятно храносмилането и перисталтиката, намалява гнилостните процеси в стомаха и червата, спомага за възстановяването на чревната микробна флора, за възстановяването на организма от чревни инфекции и лечение с антибиотици.

СинБиотик намалява риска от стомашно-чревни разстройства, спомага за отделянето на тежки метали и радиоактивни елементи, осигурява необходимите аминокиселини, естествени витамини и минерали. Микроводораслото Хлорела пиреноидоса е естествен пребиотик, който спомага за умножаването на броя на пробиотиците в стомашно-чревния тракт до 4 пъти.

Продукти с пробиотици