В предишния материал разгледахме приноса на двама световно признати умове за махането на очилата като неестествени „продължения” на нашите очи и за подобряване на зрението по естествен път. Тук ще разгледаме някои простички упражения за целта, които са приложими в домашна среда. Основното, което трябва да запомним е, че захванем ли се с тях, трябва да ги прилагаме упорито и да проявим постоянство, за да видим някакъв резултат – да го видим в буквалния и в преносния смисъл на думата. Повечето упражнения имат за цел или да отпуснат неестествено претоварените ни очи, като пряк резултат от средата, в която живеем, или да „тренират” очната ни мускулатура така, че окото да „да си припомни” за своите естествени функции. Здравословното хранене е неразделна част от упражненията, тъй като методът е холистичен и несъмнено това, което ядем, се използва и от нашите очи за извличане на необходимата им енергия. Има три важни неща, за които трябва да внимаваме при прилагането на упражененията: 1/ постоянство, 2/ постоянство и 3/постоянство. Все пак, никой не е изваял тялото си с едно посещение във фитнес залата, следователно, нуждаем се от упоритост в тренировките, за да постигнем някакъв резултат. Добрата новина е, че упражненията изискват минимални физически усилия, дори са приятни, приложими са в домашна атмосфера и не се нуждаят от допълнителна екипировка, нито от специализирано оборудване. Можете само да си помогнете с подходящите хранителни добавки, които, също както при ходенето на фитнес редовно, са неразделна част от успешната тренировка. Ето ги и самите упражнения:

Топли длани

упражнение-3Целта на това упражнение е да релаксира очите. Съществуват доста фактори в заобикалящата ни среда, в начина ни на живот и на хранене, които намаляват способността на очите да виждат: изкуствената светлина, солените храни и вредните мазнини, които ядем, липсата на подходящи хранителни добавки в менюто, стресът, преумората, недоспиването, дехидратирането, взирането с часове в монитора, неправилната стойка на тялото при седене и при ходене, резките движения на очите и на главата при шофиране… списъкът е дълъг. Нуждаем се от ежедневна релаксация, за да успокояваме очните си ябълки и да нормализираме зрението си в дългосрочен план. Методът „топли длани” прави възможно всичко това по един много простичък и ефективен начин. Той цели едновременно релаксиране на ума и на очите, като упражнението не е физическо, а има по-скоро вътрешен, ретроспективен характер и изисква от нас да се фокусираме върху това, което чувстваме и изпитваме, като физически усещания, докато го прилагаме:

Упражнението се извърпва чрез поставяне на двете длани върху двете очи, лявата върху лявото и дясната върху дясното. Пръстите се кръстосват върху челото, без да се преплитат. Дланите са леко прегънати в шепи, така че да не докосват директно очните ябълки. Целта е да не прониква никаква светлина. Няма точен отговор на въпроса колко време трябва да се прилага релаксацията всеки ден, но хубавото е, че не се нуждаем от специална обстановка, за да го правим. Методът може да се прилага върху бюрото, на което работим, в градския транспорт, в леглото, у дома, на плажа, дори в тоалетната, ако сме чак толкова заети, че всички останали възможности отпадат. По-важното е да отпуснем очите и ума си по време на упражнението, за да си подарим момент на вътрешно спокойствие и тишина, в който да „видим” емоциите, които изпитваме и да проучим състоянията, в които се намираме, докато покриваме очите с длани. Ще научим доста неща за себе си и със сигурност няма как да си увредим зрението – ако не сме постоянни, методът просто няма да доведе до подобряване на зрителните спосбности в дългосрочен план. Тъй като целта е комфортът, а ръцете може да се уморят, добре е да поставим под лактите си меки възглавници или книги, ако прилагаме упражнението в седнало положение. Методът „Топли длани” е чудесен начин и за релаксация на очите преди и след другите упражения, които ще опишем по-долу. А защо „топли” длани?

Преди да поставим дланите си върху очите, трябва енергично да ги разтъркаме една в друга, за да се затоплят. Важното е да се отпуснем и да усетим топлината, която струи от дланите върху очите ни. Това позволява на мускулатурата около очните ябълки да се отпусне. Топлината подобрява кръвоснабдяването на очите, а заедно с нея и захранването им с необходимите пигменти за възстановяване на зрението. В чисто психологически план, тя води до вътрешна релаксация, позволяваща на съзнанието да подкрепи организма в неговата вродена задача по възстановяването (и поддържането) на естествения баланс. Изстинат ли дланите, потъркайте ги енергично, за да се затоплят отново. И ги сложете обратно върху затворените клепачи. Направете го нежно. Продължавайте, докато не почувствате осезателно облекчение в очните мускули. Релаксацията е основната цел. При отваряне на очите веднага след упражението може да установите временно изостряне на зрението, което продължава само част от секундата. Колкото по-често повтаряте релкасацията с „топлите длани”, толкова по-дълги ще стават тези периоди на прояснение. Запонете как се чувствате в този момент – какво е вътрешното ви състояние? След достатъчно повторения ще можете да го запомните идеално. И да го „връщате” по собствено желание. Така организмът подсъзнателно изпраща към очите команда да започнат да виждат по-доре.

Осветяване

упр.2Светлината е основен фактор за захранването на очите с подходящите пигменти и биохимични съединения, които са необходими за правилното им функциониране. Известен факт е, че ако прекараме достатъчно време на тъмно, зрението ни първо ще започне да се влошава и накрая окончателно ще ослепеем. Това се дължи на „недохранването” на очите. Дори да ядем здравословно в тъмното, липсата на катализатор за химическите реакции, какъвто в случая е светлината, стои в основата на намаляващото зрение. „Недохранените” очи спират да виждат така, както и недохранените мускули спират да изпълняват своята функция, ако достатъчно дълго ги лишаваме от протеини и от движението, което е необходимо за тяхното нормално функциониране.

И така, седнете удобно върху бюрото, насочете нощната лампа срещу лицето си, затворете очи, включете светлината и избутайте лампата на достатъчно разстояние, за да не предизвиква дискомфорт, но и светлината, преминаваща през затворените ви клепачи, да не е прекалено слаба. Една ръка разстояние, обикновено, е напълно достатъчна при 40 и 60 ватови крушки. Следващата стъпка е да си прдставите, че се взирате в някаква точка в далечината или т. нар „въображаем хоризонт”. Той се намира в посоката, към която сочи носът ви. После бавно започнете да въртите лицето си наляво и надясно така, че ту едното, ту другото око да попадат в сняка. Важното е да не бързате, а да извършвате завъртанията на главата плавно. През цялото време поддържайте взирането във въображаемия хоризнот. Ще забележите желанието им „да избързат”, да се „огледат”, изпреварвайки бавното движение на главата, но това е част от упражнението. Просто ги върнете на място, движете ги заедно с главата, дръжте „погледа” си фокусиран върху „въображаемия хоризонт” пред носа ви. Две-три минути бавни завъртания на главата ще са напълно достатъчни. Завършете упраженението с метода на топлите длани.

Махалото

Махалото е зрително-визуална игра, която носи повишена осведоменост за опозиционно движение. Когато седим във влака на гарата и другият влак до него потегли, изпитваме усещането, че нашият влак потегля, а не този, който наистина се движи. Техниката на махалото е начин да се симулира това прживяване в ежедневна обстановка. И може да се прилага практически навсякъде:

Използвайте „топлите длани”, за да се отпуснат очите и умът ви. Намерете прозорец, през който да виждате пространството навън. Разтворете крака на широчината на раменете. Изберете си някакъв обект в далечината. Не се притеснявайте, ако го виждате замъглено, забележете цвета за момент. Затворете очи. Позволете на дишането да се нормализира. Обърнете внимание на звуците около вас. Докато дишате и слушате съзнателно, бавно започнете да се люлеете, като премествате тежестта на тялото си от единия крак върху другия. Нека тялото ви се превърне в махало. Дръжте тялото изправено, само прегъвайте леко коляното, когато прехвърляте тежестта му от единия крак на другия. Нека петата на крака, който не поддържа тялото в момента, се повдигне леко от пода. Отпуснете обратно и повдигнете другата пета. Когато петата стъпва на пода, глезанът трябва да е спокоен. Не се претоварвайте. Преди да отворите очи, проверете дали още следите дишането съзнателно и дали се ослушвате за звуците около себе си. Отворете си очите, погледнете далечното място, и докато се залюлявате, може да забележите движение в непосредствена близост. Дишайте. Докато все още гледате към вашия обект в далечината, обърнете внимание на рамката на прозореца: изглежда ли да се движи в отговор на вашето люлеене? В коя посока се мести? Нека това движение продължи, докато гледате в далечното място, както си се люлеете.

Цветните дни

упражнение-4Изберете си по един цвят за всеки ден от седмицата. Или просто всеки ден си харесвайте по един различен цвят, който да бъде основната „тема” за деня. Докато пътувате, почивате, отивате на работа, връщате се от магазина или просто се разхождате, оглеждайте се внимателно и търсете навсякъде избрания от вас цвят за деня. И нека цветът „да дойде при вас”, не го търсете прекалено усилено. Ще започнете да срещате все повече и повече от избрания цвят. Откриете ли го, съсредоточете се върху цвета, а не върху формата. За това упражение формата няма никакво значение, далеч по-важно е възприятието на самия цвят. Според д-р Бейтс това упражение учи хората да бъдат „визуално щастливи”. Изглежда елементарно, но е в състояние да промени качествено начина, по който възприемате света, стига да сте достатъчно упорити.

За да бъдат успешни упраженията, трябва да ги прилагате редовно. Превърнете ги в навик. Всъщност, влошеното зрение е просто „навик” на очите. Най-добрият начин за преодоляването на един вреден навик е замяната му с друг, полезен навик. Храненителният режим също е навик, който има голямо значение за успеха на техниките, описани по-горе. Яжте орехи и моркови, плодове и зеленчуци, добавете суровите ядки в менюто си, намалете месото и солта. Заместете червените меса с Омега-3 мастни киселини, т.е предпочитайте рибата пред месото винаги, когато имате избор. Пийте повече вода. Между три и пет литра на ден. Не забравяйте, че винаги сме жадни, а никога – болни. Използвайте хранителни добавки, които съдържат само екстракти от естествени природни вещества. Патентованите продукти AstaVista и AlgaEye на „Златната ябълка” съдържат синергична смес от микроводорасли, които помагат на очите ви да „се захранват” с необходимите пигменти за осъществяване на естествената им функция.

Очаквайте още упражнения за подобряване на зрението. Абонирайте се за нашия блог, за да не пропускате новите статии.
Екип, Златната ябълка