Астаксантинът е червен пигмет извлечен от микроводораслото Хематококус плувиалис, със завидни качества за здравето. Ежедневно нарастват научните доказателства за изключителните му способности. Днес ще разгледаме предимствата му като антиоксиднат и защитник на нашите клетки.
Качествени разлики между астаксантина и други антиоксиданти
Астаксантинът е невероятно мощен антиоксидант. Начинът, по който въздейства на тялото ни е уникален. Единствен притежава четири неповторими свойства, които го разграничават от всички останали антиоксиданти и говорят за изключителната му ефективност и здравна стойност. Всяко свойство разгледано пооделно е впечатляващо и достатъчно убедителено доказателство за изключителните качества и неминуеми предимства на астаксантина. Четирите са абсолютна гаранция, че той е най-мощния природен продукт за защита на всички наши клетки.
1. Обгръща напълно клетъчната мембрана и защитава цялата клетка:
Общото правило на антиоксидантите е: „Мастноразтворимите антиоксиданти защитават мастноразтворимата част от нашите клетки и водоразтворимите антиоксиданти предпазват водоразтворимата част от нашите клетки.” Когато приемаме витамин С, който е водоразтворим, неговите антиоксидантни свойства са полезни в една част от нашите клетки, а когато приемаме витамин Е, който е разтворим в мазнини, неговите антиоксидантни свойства са полезни в останалата част от нашите клетки. Формата на астаксантиновата молекула позволява да покрие клетъчната мембрана, единият край на молекулата попада в мастноразтворимата част на клетката, а другият във водоразтворимата част на клетката. Това дава на астаксантина отличителната характеристика, че може да защити цялата клетка. Астаксантинът е способен да пътува из цялото тяло, в кръвта, мускулната тъкан, кожата, както и в различните важни органи (Capelli и Cysewski, 2014). Способността му да достигне до всяка точка в тялото и да предпазва цялата клетка, превръща астаксантина в супер ефективен антиоксидант и противовъзпалително средство. Това най-вероятно е основната причина, поради която астаксантинът е ефективен за множество различни здравни проблеми.
2. Никога не се превръща в про-оксидант:
Много добри антиоксиданти могат при определени условия да се превърнат в оксиданти и да започнат да увреждат клетките ни. Това е станало известно във „Финландско проучване на пушачите“ за бета-каротин, публикувано в престижния вестник „New England Journal of Medicine“ през 1994 г. Това проучване изследва консумацията на синтетичен бета-каротин. На страстни пушачи, които пушат средно по три кутии цигари на ден, се дава допълнително синтетичен бета-каротин. След време се открива малко по-висока честота на заболяванията от рак. Това учудило всички участници, тъй като десетки епидемиологични проучвания, както и предклинични изследвания, показват, че бета-каротинът има свойства за профилактика на рака (Moorhead и др., 2005). Това, което се оказва е, че бета-каротинът се превръща в про-оксидант в тялото на пушачите, защото тютюнопушенето изчерпва нивата на витамин С. При отсъствието на витамин С, бета-каротеновите молекули не са имали други поддържащи антиоксиданти, за да премахнат силните свободни радикали, причинени от тютюнопушенето. Така самите те се превръщат в окислители. Това причинява допълнително клетъчно увреждане, което на свой ред увеличава честотата на рака (Heinonen и Albanes, 1994). „Без витамин С, бета-каротинът може да хване разрушителната енергия на свободния радикал и да стане увреждаща молекула. В тази ситуация бета-каротинът се е превърнал в „про-оксидант“. Ако има наличие на витамин С, това прооксидантно състояние бързо ще се превърне обратно в антиоксидантно състояние без увреждане на клетките“ (Malila и др.., 2006; Capelli и Cysewski, 2014).
Освен бета-каротина, много други отлични антиоксиданти могат да станат про-оксиданти при определени условия. Например, добре известни витаминни антиоксиданти като витамини С и Е, цинк и дори каротеноидни антиоксиданти като ликопен и зеаксантин могат да станат про-оксиданти (Martin и др., 1999). За щастие астаксантинът никога не може да се превърне в про-оксидант и да причини увреждане на нашите клетки (Beutner, et al, 2000).
3. Пресича кръвно-мозъчната бариера и кръвно-ретиналната бариера
Много важен факт за нашата дискусия в тази статия: Много от добрите антиоксиданти не могат да ни помогнат да защитим очите и мозъка си. Дори каротеноидните антиоксиданти, които са тясно свързани с астаксантин, като бета-каротин и ликопен, не могат да преодолеят тези бариери, които съществуват, за да защитят нашите най-жизненоважни органи от увреждащи оксиданти и възпаления. Тъй като мозъкът ни е контролен център за всичко, което мислим и правим, антиоксидант, който не може да защити мозъка, изглежда е слаб. За щастие, астаксантинът може да премине през кръвно-мозъчната бариера, за да защититава мозъка. Когато достигне до мозъка, той може да премине и през кръвно-ретиналната бариера, за да защити и очите ни. Някой от първите изследвания с астаксантин през 40-те и 50-те години, направени върху плъхове, доказват именно тази негова способност, да достига до очите. (Grangaud, 1951 и Massonet, 1958); Междувременно, голям брой клинични проучвания през последните години потвръждават разнообразните ползи за очите и мозъка, от приема на астаксантин (Capelli and Cysewski, 2014). Така, когато достигне до очите и мозъка, не само антиоксидантната му активност действа профилактично, но и широкоспектърните му противовъзпалителни свойства осигуряват допълнителна защита на тези жизненоважни органи. Този „удар две в едно“ срещу окисляването и възпаленията е точно това, от което мозъкът и очите се нуждаят, за да останат здрави и да функционират добре.
4. Свързва се с мускулната тъкан
Както споменахме по-горе, астаксантинът може да достигне до цялото тяло и във всички важни органи. Той може да се свърже и с мускулната тъкан, да предпазва мускулите от повишени нива на окисляване и възпаление и да поддържа функциите им. Това е изключително важно за спортистите и активните хора. Не случайно астаксантинът е наречен „Тайното оръжие на атлетите”.
Ако астаксантинът имаше само едно предимство пред останалите антиоксиданти, би било неоправдано да го наречем „Най-качественият естествен антиоксидант в света“. С четирите важни и документирани предимства, с които ви запознахме, астаксантинът абсолютно оправдано заслужава тази титла.
Ние предлагаме астаксантин с най-високо качество, разстворен в студено пресован зехтин и витамин Е, за максимално усвояване. Нашият астаксантин единствен притежава 239 здравни твърдения oдобрени от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA). Меките желатинови капсули достигат до Вас в супер удобна тик-так опаковка. Заредете се с AstaVista сега и бъдете непобедими!
Още статии за Астаксантин:
Здраве за вашите очи
Астаксантинът – природна храна за мозъка
Астаксантинът, защита за кожата отвътре навън
Астаксaнтинът като превенция на рака
Астаксантин (Астазантин)
Здраве за вашето сърце
Астаксантинът – върховна храна за цялото тяло